Gubitak pasoša u inostranstvu

Gubitak pasoša u inostranstvu – šta uraditi?

Svet putovanja
Autor: Dragana Stojanović

Verujemo da se većina ljudi trudi da putovanja vezuje za neke lepe događaje, odmor ili uživanje, međutim i nepredviđene situacije su sastavni deo putovanja. Jedna od većih neprijatnosti koja vas može zadesiti prilikom putovanja jeste gubitak pasoša. U situaciji kada izgubite pasoš i ostanete bez validnog dokumenta nije moguće nastaviti putovanje niti se možete vratiti u zemlju. Šta raditi ako izgubite pasoš u inostranstvu?

Procedura u slučaju gubitka pasoša u inostranstvu, koju treba preduzeti u ovakvoj situaciji treba da se shvati krajnje ozbiljno. Brzina reagovanja je ključna. Pre polaska na put savetujemo da napravite fotokopiju prve stranice vaše putne isprave, jer ćete imati broj originalnog dokumenta u slučaju gubitka, što će znatno olakšati dobijanje novog.

Procedura prilikom gubitka pasoša na putovanju

Prvi korak koji je potrebno načiniti jeste obratiti se najbližoj policijskoj stanici i zatražiti izdavanje potvrde o prijavi gubitka pasoša. Po dobijanju potvrde iz policije o prijavi nestanka ili krađe putne isprave neophodno je da se putnik obrati diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije u državi u kojoj se nalazi. Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije izdaje putni list koji služi samo za povratak u zemlju i nije ga moguće koristiti za odlazak u neku drugu državu.

Putni list je dokument koji se izdaje državljaninu Republike Srbije koji boravi u inostranstvu bez putne isprave i ima rok važenja najduže do 60 dana.

Gubitak pasoša u inostranstvu i šta uraditi?

Potrebna dokumentacija za izdavanje putnog lista u inostranstvu

 • Dokument kojim se dokazuje državljanstvo Republike Srbije – originalno uverenje o državljanstvu ne starije od godinu dana;

 • Dokument koji potvrđuje identitet – lična karta ili vozačka dozvola Republike Srbije;
 • Potvrda o prijavi gubitka pasoša –  izveštaj policije o nestanku pasoša;
 • Izjava o okolnostima pod kojima je pasoš izgubljen - izjava se piše na licu mesta, na formularu koji konzulat obezbedi;
 • Popunjen formular za izdavanje putnog lista;
 • Tri fotografije u boji dimenzija 3.5 x 4.5 cm;
 • Konzularna taksa - iznos takse se razlikuje u zavisnosti od države u kojoj se putnik nalazi, ali taksa okvirno iznosi 50 evra.

Odgovornost turističke agencije prilikom gubitka pasoša

Ukoliko putnik za vreme putovanja izgubi putne isprave ili mu budu ukradene, turistička agencija ne snosi nikakvu odgovornost. Prema opštim uslovima putovanja, putnik je dužan da o svom trošku blagovremeno obezbedi nove putne isprave, i snosi sve eventualne posledice po tom osnovu. Predstavnik agencije nije u mogućnosti da spreči krađu ličnih stvari, ali može da upozori koje su rizične tačke na destinaciji. Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova možete pronaći u kojim turističkim mestima postoji velika mogućnost da budete opljačkani.

Procedura za izdavanje novog pasoša i putnog lista u inostranstvu

Rizične destinacije za turiste u inostranstvu

Kako je putnicima iz Srbije Grčka tradicionalno najprimamljivija destinacija za letovanje, ukazujemo na kritična mesta u Grčkoj gde su krađe česte:

 • mesto Laganas na ostrvu Zakintos,
 • mesto Kavos na ostrvu Krf,
 • mesto Kardamena na ostrvu Kos,
 • mesto Faliraki na ostrvu Rodos,
 • mesta Hersonisos i Malia na ostrvu Krit

Nadamo se da nećete biti u neprijatnim situacijama tokom putovanja, ali savetujemo da ovaj tekst sačuvate i prosledite onima kojima su potrebne informacije, kao i kada su druga putna dokumenta u pitanju. Pored toga pišite nam ako ste posetili još neka kritična mesta na koja su vas turistički vodiči upozoravali tokom putovanja. Pomozite drugome kao što biste voleli da drugi pomognu vama.

Share

Prijavi se za PutujSigurno newsletter.

Naš stručni tim svakog utorka bira najzanimljivije vesti iz sveta turizma i putovanja i najbolje specijalne ponude. Više od 5.000 putnika se već prijavilo. Prijavi se i ti. 

Dragana Stojanović
Beograđanka koju opčinjava svaki predeo Srbije što prouzrokuje težnju da naša zemlja bude prepoznata kao turistička destinacija na svetskom tržištu. Naklonjena umetnosti, poeziji i slikarstvu, veliki poštovalac istorije. Obazirite se na znakove pored puta, jer važno je u životu pronaći smisao, obezbediti sklad i mir.
Povezani tekstovi: 
Smeštaj sa pogledom
Svet putovanja
23.02.2016 | Autor: Anđela Bučić

Prilikom odlaska na putovanje putnici uvek biraju određeni vid smeštaja u kome će odsedati u skladu sa svojim željama i raspoloživim finansijama.

PutujSigurno – blog o turizmu i putovanjima
Svet putovanja
05.09.2015 | Autor: Krsto Arsenijević

Izbor turističke agencije koja će zadovoljiti vaše kriterijume sa nama postaje jednostavniji i sigurniji.