Šta videti u Veroni a šta u Padovi - koji grad na severu Italije posetiti

Verona i Padova - renesansa na severu Italije

Svet putovanja
Autor teksta: Nevena Čepić

Italija je zemlja duge istorije, bogate tradicije, prelepe arhitekture i još lepše prirode.O nekim njenim gradovima smo već detaljno pisali, a činjenica je da svaki kutak Italije krije pravo malo bogatstvo i vredi je proputovati od Alpa na severu, preko Toskane, pa sve do Kalabrije na jugu. Ukoliko ste u dilemi koji od divnih italijanskih gradova sledeći da posetite, ili ako ste u Italiji prvi put, gde da započnete svoj obilazak, mi Vam predlažemo da to budu stari renesansni gradovi Verona i Padova. Mnogo je razloga zašto i treba posetiti. Pa krenimo redom.

Osnovne informacije i kako do Verone i Padove

Verona i Padova nalaze se u severnoj Italiji, u pokrajini Veneto, na 180, tj. 80 km udaljenosti od obale Jadranskog mora. Upravo to je razlog zašto veliki broj turista koji svoje letovanje provode u jednom od najpoznatijih letovališta na Jadranu, Lido di Jesolo, iskoriste priliku i naprave jednodnevne izlete do Padove i Verone.

Padova je od Beograda udaljena 800, a Verona 875 km. Ako putujete preko Hrvatske, Slovenije i Trsta automobilom je potrebno oko 8 sati vožnje, u zavisnosti od zadržavanja na granici.

Cena povratne autobuske karte je oko 10 hiljada dinara, a prevoznik Lasta ima polaske tri puta nedeljno iz Beograda.

Do Verone je moguće doći i avionom, do aerodroma Valerio Catullo Airport ili Verona-Villafrancakako se još naziva, koji se nalazi na 5 km od centra grada. Iz Beograda do ovog aerodroma postoje direktni letovi avio kompanijama Alitalia i Lufthasa, a za povratni let na ovoj relaciji potrebno je izdvojiti od 230 do 300 evra, u zavisnosti od leta koji odaberete. Od aerodroma do centra grada postoji autobuska linija koji vozi do glavne železničke stanice. Kada stignete u Veronu, lako možete otići i do Padove, obzirom da ova dva grada povezuju redovne autobuske i železničke linije, a potrebno je svega sat vremena vožnje. Zato, ako planirate da promenite klasične intalijanske destinacije kao što je prestonica Italije, Rim, samo napred.

U oba grada je, kao i u ostatku Italije, zvanični jezik italijanski, ali je engleski u širokoj upotrebi i većina radnika u turizmu i ugostiteljstvu, kao i ostatak stanovništva govori engleski. Zvanična valuta je evro, a pored gotovinskog, plaćanje je moguće kreditnim i debitnim karticama.

Verona

Još jedan grad na severu Italije koji vredi posetiti, a da to nije grad mode Milano ili ‘pak privredni centar Torino i njegovi automobilski sajmovi, jeste ovaj prelepi grad ljubavi, romantike i inspiracije… Da, to je Verona. Verona je svakako u svetu najpoznatija po najlepšoj ljubavnoj legendi, po Šekspiru, Romeu i Juliji. Čuveni balkon će verovatno biti nešto što će svaki turista prvo da potraži u Veroni, ali tek kada krenete u obilazak i istraživanje grada, shvatićete da je Verona zapravo mnogo više od Šekspirove nemoguće ljubavi.

Predlažemo da turu kroz grad započnete na trgu Piazza Bra, najvećem i najprostranijem trgu Verone. Na ovom trgu smeštena je gradska kuća, a najveća znamenitost Arena, koja svojom monumentalnošću dominira okolinom. Arena je treći po veličini rimski amfiteatar iz 1. veka, koji je uprkos jakom zemljotresu koji je pogodio Veronu, ostao sačuvan u svojoj punoj lepoti. Nekada su se u centru arene održavale gladijatorske borbe, cirkuske predstave i sva važnija okupljanja građana rimske imperije, a sada se u unutrašnjosti starih kamenih zidina izvode brojne predstave, baleti i opere, jer se arena i danas odlikuje izuzetnom akustičnošću.

Pored Arene, poznate turističke atrakcije su i katedrala Verone koja datira iz 12. veka, rimokatolička crkva Santa Maria Antica, palata vladarske porodice Scaligeri, bazilika San Zeno. Jedno od najvažnijih mesta, ne samo za turiste već i za stanovnike Verone od davnina je bio trg Delle Erbe. Nekada je bio dom rimskog foruma grada, a sada mesto gde se na živopisnoj pijaci mogu pazariti interesantni suveniri i lokalni proizvodi. Trg je danas mesto gde se nalazi čuvena Madona, rimska skulptura, koja predstavlja najstariji spomenik ovog trga, kao i najviša kula Verone,  kula Lamberti.

Poseta Romeovoj i Julinoj kući je nezaobilazna kada ste u Veroni. Obe kuće se nalaze nedaleko od trga Delle Erbe, sa tom razlikom što je Romeova kuća sada privatno vlasništvo i nije afirmisana u turističke svrhe, dok je Julina kuća, sa najpoznatijim balkonom na svetu prava turistička atrakcija. Da biste se slikali pored statue Đulijete čekaćete i po 15 minuta u redu, a ništa manje vremena nećete provesti i čekajući da se popnete na čuveni balkon. Prilikom slikanja kod Julijine statue obavezno zamislite ljubavnu želju, i ako ste muškarac Juliju dodirnite za grudi, a ako ste žena uhvatite je oko struka, pa će Vam se, prema legendi, ispuniti zamišljena želja.

Posle obilaska centra grada i provlačenja kroz uske ulice pune turista, predlažemo da se spustite do reke. Verona leži na obalama reke Adiđo, a pokušajte da planirate svoje vreme i obilazak Verone tako da se na reku spustite pred sam zalazak sunca i uživate u neverovatnom pogledu na most i dvorac Kastelvekio. Ovo utvrđenje je bilo glavno uporište porodice Skaligieri koja je vladala Veronom u  srednjem veku, a u untrašnjosti dvorca smešten je muzej koji možete posetiti.

Ako imate sreće da u Veroni prenoćite, možete uživati u brojnim restoranima i klubovima koji se uglavnom nalaze duž šetališta na Piazza Bra. Za Veronu se može reći da ovde noćni život počinje čim sunce zađe, a dobrom provodu doprinosi to što je Verona Balkon Romea i Julije u Veroni i grad koji vrvi od turista tokom cele godine.

Neki od najpoznatijih barova su Delle Erbe, Campidoglio, Vecia Veronetta, a ukoliko ste zainteresovani za provod u noćnim klubovima, preporučujemo Alter Ego ili Berfi’s.

Padova

Padova je od Verone udaljena oko 100 km, tako da ako nekoliko dana planirate da provedete u Veroni, jedan dan možete izdvojiti za posetu Padovi.

Među stanovnicima bivših jugoslovenskih zemalja Padova je nekada bila najpoznatija po proizvodnji kvalitetne obuće, a danas sve više izdvaja kao popularan turistički centar, koji rado posećuju turisti na svom proputovanju kroz Italiju. Očuvano staro gradsko jezgro stavljeno je na listu UNESCO-ve zaštićene svetske kulturne baštine, što Vam je možda i najbolja preporuka za posetu ovom gradu.

Predlažemo da svoj obizaka Padove započnete na trgu Prato della Valle, najvećem trgu u Evropi i svakako najlepšem trgu Padove. Trg je elipsastog oblika i krasi ga uređena zelena parkovksa površina okružena vodenim kanalom. Duž kanala poređan je veliki broj statua koje predstavljaju znamenite stanovnike Padove.

Ako ste u prilici da birate dan kada ćete posetiti Padovu, predlažemo Vam da to bude subota, jer se subotom trg Prato della Valle pretvara u veliki market, tj. Pijacu, na kojoj je moguće videti ili bazariti mnoštvo zanimljivih stvarčica, ali je i svojevrsna prilika da doživite pravi duh grada i njegovih stanovnika.

Nešto što ne smete preskočiti kada krenete u istraživanje Padove je bazilika Svetog Antonija. Ova bazilika je svojevrsno mesto hodočašća katoličkih vernika, ne samo iz cele Italije, nego i šire. U impozantnom i arhitekstonski veoma lepom zdanju nalaze se relikvije i grob Svetog Avgustina. Od relikvija, sačuvan je samo jezik i deo govornog aparata sa vilicom. Ulaz u baziliku se ne naplaćuje, a relikvije su izložene u kapeli unutar bazilike.

Staro gradsko jezgro je veoma živopisan deo grada gde se nalaze trgovi Piazza della Fruta i Piazza della Signori koji su puni kafića i restorana. U sklopu starog jezgra grada nalazi se zgrada gradske kuće, kao i zgrada čuvenog Univerziteta koji je osnovan još 1222. godine, kao i glavna grdska katedrala Duomo.

Padova je veoma živ grad, pun turista i omladine, obzirom da je i danas jedan od najvećih i najpoznatijih univerzitetskih centara Evrope. Predlažemo Vam da u nekom od barova obavezno probate čuveno piće spritz (aperol spritz)Ovo piće je poslednjih godina postalo veoma popularno među mladim stanovnicima Padove, i proširilo se na druge italijanske gradove, tako da i u sred dana možete videti omladinu kako u barovima pije neko interesantno narandžasto piće iz čaša za vino ili martini. Ukoliko na kratko želite da zaboravite da ste turista predlažemo Vam da napravite piknik i ručate na travi, u parku na trgu Prato, što je ustaljeni običaj među stanovnicima Padove, naročio studentima, i iskoristite to vreme da sumirate utiske o ovom divnom gradu.

Najbolji način da upoznate Italiju, stanovnike i običaje ove divne zemlje, je da se upustite u avanturu i krenete da lutate ulicama starih renesansnih gradova, a prve korake možete napraviti baš u nekom od ova dva grada, Verona ili Padova, izbor je na Vama.

Prijavi se za PutujSigurno newsletter.

Naš stručni tim svakog utorka bira najzanimljivije vesti iz sveta turizma i putovanja i najbolje specijalne ponude. Više od 5.000 putnika se već prijavilo. Prijavi se i ti. 

Nevena Čepić
Diplomirani master turizmolog i licencirani turistički vodič, želi da doprinese razvoju turizma Srbije i svoju zemlju predstavi u najboljem svetlu. Zagovornik ekoturizma, očuvanja životne sredine i prava životinja. Na svako putovanje kreće pod parolom "ne uzimaj ništa osim fotografija i ne ostavljaj ništa osim tragova stopala".
Povezani tekstovi: 
Čokolada
Svet putovanja
27.01.2016 | Autor: Ivana Bošković

Volite li čokoladu? Smatrate li da u njoj postoji nešto neodoljivo, čudesno, utešno? Nesumnjivo je čokolada jedna od najpoželjnijih poslastica, poklon koji rado primamo i sa osmehom darujemo.

Individualno i grupno putovanje - prednosti i nedostaci
Svet putovanja
21.10.2015 | Autor: Anđela Bučić

U katalozima turističkih agencija često možete da vidite aranžman koji koji vam se jako dopada, ali vam ne odgovaraju datumi polaska ili biste, na primer, želeli manji broj dana da budete na destinaciji.