Doručak u hotelu

Kakav može da bude doručak u hotelu?

Svet putovanja
Autor: Anđela Bučić

Doručak predstavlja prvi i najvažniji obrok u toku dana i zato je jako važno da kada odsedate u hotelu imate kvalitetan obrok. Koliko puta vam se desilo da čitate program putovanja u kome piše da je noćenje u hotelu i da vam je u cenu aranžmana uključen kontinentalni ili na primer američki doručak, a da vi niste znali u čemu je razlika? Za početak razlika između ova dva pojma postoji i ovo će biti kratak vodič kakav doručak može da bude u vašem objektu za smeštaj.

Vrste doručka u hotelima su:

  • Buffet
  • Engleski doručak (English breakfast)
  • Kontinetalni doručak (Continetal breakfast)
  • Američki doručak (American breakfast)

Buffet predstavlja ishranu na bazi švedskog stola i ovo je najzastupljeniji vid doručka u hotelima. To znači da imate veliki izbor jela i sami birate šta želite i koliko želite da jedete u neograničenim količinama. Buffet postaje popularan sa razvojem masovnog turizma.

Engleski doručak se kroz istoriju menjao i pravi tradicionalni obrok čine kobasice i slanina, tost, parče paradajza, pasulj, jaja i pečurke. Takođe, nekada se u sklopu ovog doručka služila riba, bubrezi (ovčiji ili juneći), kotleti, prženi krompir. Zvuči previše za jedan doručak, zar ne?

Danas je ovaj obrok malo modernizovan i prilagođen svakom “stomaku”, kako putnici koji dolaze iz različitih krajeva ne bi imali problema. Moderan engleski doručak koji se služi u hotelima uključuje žitarice, slaninu i jaja, tost i marmeladu, kafu ili čaj. Ovaj doručak je najviše zastupljen u Engleskoj, ali je popularan i u određenim restoranima širom sveta.

Za razliku od engleskog doručka koji je “težak”, kontinetalni doručak uključuje standardne namaze kao što su puter, džem ili med, zatim šunku, parče kačkavalja, kroasan ili zemičku (ili neko drugo pecivo), voće i napitke (kafa, čaj, sok, itd.). Ova vrsta obroka najviše je zastupljena u Evropi i Severnoj Americi.

Američki doručak podrazumeva dva kuvana ili pržena jaja, parče slanine ili kobasice, parče hleba ili tosta, namaze (džem, puter), palačinke sa sirupom, kornifleks ili musli, kafu ili čaj, đus.

Dobar i kvalitetan doručak u hotelu doprinosi da se gost oseća bolje i komfornije tokom svog boravka i stvara bolju sliku o samom objektu za smeštaj. Zato je veoma važno da hoteli posvete dovoljnu pažnju ovoj vrsti usluge i učine sve da gost bude zadovoljan i ono što je najvažnije sit tokom celog dana. 

Share

Prijavite se za PutujSigurno newsletter.

Naš stručni tim svakog utorka bira najzanimljivije vesti iz sveta turizma i putovanja i najbolje specijalne ponude. Više od 5.000 putnika se već prijavilo. Prijavite se. 

Anđela Bučić
Diplomirani master turizmolog. U slobodno vreme se bavi pisanjem naučnih radova i posećuje razne seminare i konferencije iz oblasti turizma. Veliki ljubitelj putovanja i knjiga. Borac za kulturu i entuzijasta koji želi da svojim radom doprinese da Srbiju i njene potencijale predstavi u što boljem svetlu.
Povezani tekstovi: 
Svet putovanja
27.05.2016 | Autor: Tanja Loncar

Meteori su svete stene u bukvalnom smislu. Saznajte kako su Meteori u Grčkoj nastali, kada su se izgradili manastiri, kao i brojne zanimljivosti o Meteorima.

Automobilski turizam tj. najbolji sajmovi automobila na svetu
Svet putovanja
14.05.2016 | Autor: Mateja Panović

Automobilski turizam sve više postaje "stvar". Mnogi zaljubljenici u četvorotočkaše posećuju automobilske sajmove. Ovo su najbolji sajmovi automobila na svetu.