Međunarodna vozačka dozvola i zeleni karton za put u inostranstvo

Međunarodna vozačka dozvola i zeleni karton - kako do njih?

Saveti
Autor: Anđela Bučić

Kada rešite da krenete na put automobilom tj. sopstvenim prevozom, prvo na šta bi trebalo da obratite pažnju jeste da li posedujete sva potrebna dokumenta za putovanje. Ukoliko putujete van granica naše zemlje, pored ličnih dokumenta kao što su pasoš i vozačka dozvola ili recimo putno osiguranje, koje može biti i besplatno u slučaju da niste znali, za ulazak u određene zemlje neophodna je i međunarodna vozačka dozvola kao i zeleni karton

Kako nabaviti Međunarodnu vozačku dozvolu?

Postupak za vađenje međunarodne vozačke dozvole

Da biste pokrenuli postupak vađenja međunarodne vozačke dozvole (MVD) potrebno je da lično podnesete zahtev i sledeća dokumenta:

 1. Važeću vozačku dozvolu, izdatu u Republici Srbiji (nacionalna vozačka dozvola)
 2. Važeću ličnu kartu ili pasoš
 3. Dve fotografije formata 3,5 x 4,5 cm
 4. Zahtev za izdavanje MVD na obrascu propisanom od strane Auto-moto saveza Srbije (AMSS)
 5. Dokaz (primerak uplatnice) o uplati republičke administrativne takse u iznosu od 740 rsd.
 6. Uverenje iz nadležnog MUP-a o izrečenim ili izvršenim zaštitnim merama odnosno bezbednosti zabrane upravljanja motornim vozilom.

Cena mađunarodne vozačke dozvole iznosi 2.000 rsd i važi 3 godine od datuma izdavanja. Štampana je na srpskom, francuskom, engleskom, španskom, ruskom i nemačkom jeziku. Neke od zemalja koje zahtevaju da posedujete ovaj dokument su Grčka, Italija, Nemačka, itd. Detaljnije za koje zemlje je potrebna Međunarodna vozačka dozvola, možete pogledati ovde.

Zeleni karton (Zelena karta) 

Zeleni karton predstavlja Međunarodnu kartu za osiguranje automobila i to je zapravo međunarodna polisa osiguranja vašeg automobila koja pokriva troškove za eventualne štete koje možete izazvati svojim vozilom u inostranstvu. Prilikom registracije vašeg automobila možete preuzeti zeleni karton u osiguravajućem zavodu u kojem je vaše vozilo osigurano.

Da biste izvadili zeleni karton potrebno je da priložite sledeću dokumentaciju:

 1. Polisu obaveznog osiguranja na uvid
 2. Saobraćajnu dozvolu. 

Cena zelenog kartona iznosi 2.000 rsd i važi do isteka premije obaveznog osiguranja. Posedovanje zelene karte obavezno je kada se ulazi na teritoriju sledećih zemalja: Rusija, Belorusija, Ukrajina, Moldavija, Turska, Izrael, Iran, Makedonija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Tunis, Maroko.

 Kako izvaditi međunarodnu vozačku dozvolu i zeleni karton

Upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu

Ukoliko na put krećete tuđim automobilom, neophodno je da izvadite punomoć za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu. Cena dozvole iznosi 1.500 rsd i možete je nabaviti u Auto-moto savezu Srbije (AMSS). 

Neophodna dokumentacija za izdavanje dozvole za upravljanje tuđim vozilom: 

 1. Važeća lična karta vlasnika vozila
 2. Važeća putna isprava (pasoš) korisnika vozila
 3. Saobraćajna dozvola za vozilo 

Rok važnosti dozvole se ne vezuje za datum isticanja registracije vozila i izdaje se najduže za rok od godinu dana, ali može i kraće na zahtev vlasnika vozila. 

Savet putnicima je da provere da li su poneli sva potrebna dokumenta na put kao i sve stvari za putovanje, ali i da uvek poštujte propise zemlje u koju putujete i ne dozvolite da vam sitnice i nedovoljna informisanost ugroze putovanje. Predlog je i da uzmete u obzir vinjete za neometano putovanje. Putem našeg portala možete se uvek informisati o svim detaljima vezano za vaše putovanje i na put krenuti potpuno bezbedno i sigurno.

Share

Prijavite se za PutujSigurno newsletter.

Naš stručni tim svakog utorka bira najzanimljivije vesti iz sveta turizma i putovanja i najbolje specijalne ponude. Više od 5.000 putnika se već prijavilo. Prijavite se. 

Anđela Bučić
Diplomirani master turizmolog. U slobodno vreme se bavi pisanjem naučnih radova i posećuje razne seminare i konferencije iz oblasti turizma. Veliki ljubitelj putovanja i knjiga. Borac za kulturu i entuzijasta koji želi da svojim radom doprinese da Srbiju i njene potencijale predstavi u što boljem svetlu.
Povezani tekstovi: 
Apartmani vs hoteli - zašto je apartmanski smeštaj dobar
Saveti
15.09.2017 | Autor: Aleksandar Pesic

Pogledajte koje su prednosti apartmanskog smeštaja naspram hotelskih soba. Iznajmljivanje apartmana može biti višestruko korisno!

Najpoznatije vrste kafe širom sveta i kako se prave
Saveti
11.08.2017 | Autor: Ivana Bošković

Pogledajte koje su to najpoznatije kafe širom sveta, na koji način se prave, kao i način na koji se ispijaju.