Parkiranje u Beču - evo kako funkcioniše parking u Beču

Parkiranje u Beču - kako funkcioniše i koje su cene parkinga

Saveti
Autor: Aleksandar Pesic

Ukoliko planirate da obiđete Beč, a pritom planirate da krenete u Beč automobilom, pročitajte sva pravila parkiranja u Beču. Ovo može biti korisno svima, pogotovo zato što je parkiranje u Beču dosta drugačije u odnosu na naš sistem.

Parkiranje u Beču - evo kako funkcioniše parking u Beču

Parkiranje automobila na ulicama je vrlo jednostavna stvar, sve dok ste upoznati sa nekim osnovnim pravilima. Neki delovi Beča su kategorisani kao kratkoročne parking zone koje zahtevaju ranije plaćeni parking vaučer (Parkschein). Ukoliko se ipak desi da dobijete kaznu za parkiranje u Beču, Opštinsko odeljenje 67 za Nadzor parkiranja na ulici - će vam pomoći oko svih pitanja koja možete imati.

Generalno, svi koji imaju stalno mesto boravka u jednom od bečkih okruga, koji potpadaju pod zone kratkotrajnog parkiranja, mogu kupiti "Parking nalepnicu" (Parkpickerl) za svoj okrug.

Takođe, možete naručiti boravišnu dozvolu za parkiranje (parking nalepnice) onlajn ili direktno iz opštinske okružne kancelarije za okrug boravka.

Ako ne želite da ostavite svoj automobil parkiran na ulici, sistem za navođenje parkiranja će vam pomoći da brzo pronađete obližnju garažu. Elektronska tehnologija se koristi za usmeravanje vozača do najbliže i najviše odgovarajuće garaže, kao i ,,Park & Ride’’ objekata. Dinamički displej pruža informacije o najbližim garažama i broju slobodnih mesta.

Kratkoročne parking zone u Beču

Kada putujete u Beč automobilom, molimo da obratite pažnju na pravila parkiranja u kratkoročnim parking zonama.

Ovo su pravila parkiranja za sledeće kratkoročne parking zone u Beču:

 • Okruzi od broja 1 do 9 + broj 20: od ponedeljka do petka osim državnih praznika, parkiranje od 09:00 do 22:00 sata sa maksimalno 2 sata zadržavanja na jednom parking mestu.
 • Okruzi broj 12 i 14 pa sve do broja 18: od ponedeljka do petka osim državnih praznika, parkiranje od 09:00 do 19:00 sati sa maksimalno 3 sata zadržavanja.
 • Specijalna šema u blizini Stadthalle: od ponedeljka do petka parkiranje od 09:00 do 22:00 sata; subota, nedelja i državni praznici, parkiranje od 18:00 do 22:00 sata sa maksimalno 2 sata zadržavanja;

Pronađite parking zone na gradskoj karti Beča (štiklirajte "Parking" za dodatne informacije).

Imajte na umu da su kratkoročne parking zone obeležene samo na ulazu u odgovarajući okrug, pa vodite računa da ne pomešate gde se nalazite.

Različita pravila za kratkoročni parking mogu važiti u popularnim šoping ulicama u Beču, te su jasno istaknuta na mestu parkiranja.

Poseban parking za građane Beča?

U oblastima 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9 i 12, postoje parking mesta izričito rezervisana za lokalno stanovništvo. Ova parking mesta se ne mogu koristiti sa validnom kartom za parkiranje. Sasvim sigurno sledi parking kazna ukoliko se parkirate ovde. Ove zone su označene saobraćajnim znakovima: "bez zaustavljanja / parkiranja", na kojima je dodatno istaknut natpis koji kaže: "Osim za vozila sa parking nalepnicom za okrug XX i osobe sa invaliditetom (simbol kolica)".

U svim kratkoročnim parking zonama, morate imati karticu za parkiranje u Beču od prvog minuta parkiranja pa nadalje, čak i za kratko zaustavljanje. Na primer, ako želite da istovarite prtljag i ne planirate duže zadržavanje, potrebno je da popunite i 15-minutnu besplatnu karticu za parking. Besplatne kartice za parkiranje u glavnom gradu Austrije su lako dostupne, pa ih možete zatražiti čak i u svom hotelu. Ove besplatne kartice se ne mogu kombinovati sa drugim karticama za parkiranje. Složićemo se da su ovo izuzetno korisne informacije tokom cele godine, a pogotovo ako ste otputovali za doček Nove godine u Beč.

Kartice za parkiranje u Beču cena i koje su parking zone Beča

Evo gde kupiti kartice za parking u Beču:

 • Prodavnice duvana
 • Automati za cigarete
 • Benzinske stanice
 • Wiener Linien blagajne (bečka institucija za transport)
 • Wiener Linien automati karata
 • Preko Handiparken sistema (servis za parkiranje na mobilnom uređaju)

Cena kartica za parkiranje u Beču:

 • 30 minuta = 1,05 €
 • 1 sat = 2,10 €
 • 1.5 sat = 3,15 €
 • 2 sata = 4,20 €

Ako koristite više kartica za parkiranje odjednom, unesite isto početno vreme na svakoj, od trenutka kada započinjete svoj boravak / parking u Beču.

Olakšani parking za osobe sa invaliditetom

Gostima sa invaliditetom će biti potrebna posebna dozvola za parking kako bi dobili neograničeni parking na mestima za invalide u sim kratkoročnim parking zonama Beča. Dozvola (nalepnica) mora biti postavljena na vidnom mestu iza vetrobranskog stakla. Za prezentaciju parking dozvole neophodno je da imate propusnicu na kojoj je jasno naznačen "Invaliditet" uz dopunski natpis koji kaže: "neopravdanost korišćenja javnog prevoza zbog trajno ograničenog kretanja kao rezultata invaliditeta osobe".

Ako vaš hotel nema sopstveni parking, obratite se recepciji za više informacija o celodnevnoj parking dozvoli.

Takođe, treba reći da možete parkirati auto vrlo jeftino u Bečkim Park & Ride garažama za oko 3,40 evra po danu. Svi Park & Ride objekti su direktno povezani sa linijama metroa, što veoma olakšava pristup do centra grada. Šta više, čini ga znatno praktičnijim.

Saobraćajni znakovi za kratkoročne zone parkiranja

Pomenuti saobraćajni znakovi "Kurzparkzone Start" (prvi)"Kurzparkzone Kraj" (poslednji) se nalaze na samom ulasku, odnosno izlasku iz određene kratkoročne parking zone. Napominjemo još jednom da imate na umu da ne postoje dodatni saobraćajni znakovi u okviru određenog okruga koji pokazuju koja pravila važe u toj parking zoni!

Saobraćajni znakovi parking u Beču
Ulaz u parking zonu: plavi krug za crvenim okvirom

Parking znakovi u Beču
Izlaz iz parking zone: crni krug sa sivim okvirom

Dodatni beli znak pokazuje:

 • Maksimalno vreme zadržavanja u određenoj parking zoni (npr. 2 sata)
 • Vreme važenja parkinga po danima (npr. od ponedeljka do petka, radnim danima, od 09:00 do 22:00 sata)

Znakovi za parking u Beču

Da li ste imali iskustva sa parkiranjem u Beču, koja biste želeli da podelite sa zajednicom putnika PutujSigurno? Rado ćemo upotpuniti ovaj tekst i pomoći drugim putnicima. Srećan put!

Share

Prijavite se za PutujSigurno newsletter.

Naš stručni tim svakog utorka bira najzanimljivije vesti iz sveta turizma i putovanja i najbolje specijalne ponude. Više od 5.000 putnika se već prijavilo. Prijavite se. 

Aleksandar Pesic
Povezani tekstovi: 
Avio karte - detaljan vodič o kupovini karata, dozvoljenom prtljagu i putnim klasama
Saveti
02.10.2015 | Autor: Anđela Bučić

Upoznajte se sa načinom kupovine avio karata i funkcionisanja avio prevoza. Evo kako kupiti avionske karte online ili ih barem rezervisati.

Saobraćajni prekršaji u Evropi
Saveti
13.07.2017 | Autor: Isidora Ilic

Pročitajte kolike su kazne za saobraćajne prekršaje u Evropi, koje zemlje imaju najblaže, a koje najstrože saobraćajne kazne.