prenos preko granice objava blog post

Šta sve možete da prenesete preko granice

Saveti
Autor: Anđela Bučić

Koliko puta ste se zapitali prilikom planiranja vašeg putovanja koju količinu cigareta ili alkohola možete preneti preko graničnih prelaza? Da li ste poželeli da ponesete rođaku ili prijatelju tradiicionalno srpsko alkoholno piće, ali niste bili sigurni da li će vam službenici praviti problem na granici? Rešili smo da detaljno istražimo sve nedoumice vezano za granične prelaze. Evo šta sve možete da prenesete preko granice.

Tačna količina alkohola, cigareta, novca i ostalog ličnog prtljaga koju želite da prenesete preko granice zavisi od zemlje u koju putujete. Za zemlje koje su članice Evropske Unije važi opšte pravilo, ali zemlje koje nisu deo EU imaju svoja pravila i proceduru prilikom unošenja stvari preko granice.

Koliko novca je dozvoljeno preneti preko granice?

Prilikom prelaska graničnog prelaza putnik može da poseduje najviše do 10.000 evra (novac u gotovini, putnički čekovi). Ako sa sobom imate više od 10.000€, potrebno je da to prijavite carinskom službeniku. Ukoliko ne prijavite novac, a posedujete veću sumu od dozvoljene, protiv vas se podnosi prekršajna prijava i u tom trenutku vam se oduzima novac. Jedina situacija kada je dozvoljeno da prenesete više novca je u slučaju kada se selite iz svoje zemlje i tom prilikom je potrebno da dostavite dokument koji predstavlja dokaz o iseljenju. Količina novca koju imate na platnim karticama nije ograničena i niko vam neće praviti problem oko toga.

Šta sme da se prenese preko granice - dozvoljene količine cigareta

Koliko je cigareta dozvoljeno preneti preko granice?

Preko granice putnik može preneti 1 boks cigareta (200 komada) ili 50 cigara ili 250 grama duvana ili ukupno 250 grama od svih navedenih proizvoda.

Koliko je alkohola dozvoljeno preneti preko granice?

Prilikom prelaska graničnih prelaza uglavnom možete slobodno uneti 1 litar žestokog alkoholnog pića (sa udelom alkohola preko 22%) ili 1 litar alkoholnog pića (sa udelom alkohola 22% i manje), 1 litar penušavih i likerskih vina, do 2 litre ostalih vina ili odgovarajuća količina u kombinaciji navedenih pića.

Ostali lični prtljag

Sadržaj vašeg ličnog prtljaga zavisi od perioda u kom putujete, svrhe putovanja, trajanja putovanja i slično. Prema opšte usvojenoj praksi lični prtljag su predmeti odevanja, lične higijene, ishrane, razna tehnička roba, sportski rekviziti koji su potrebni za to putovanje, lekovi i slično. Laptop računar se smatra delom ličnog prtljaga i prilikom putovanja laptop možete nositi sa sobom i nećete morati da ga posebno prijavljujete na granici. Preko granice možete preneti 1 parfem i 1 toaletnu vodu. Lekove možete preneti, ali samo onu količinu koja je za vašu ličnu upotrebu. Carinik može da zahteva neku potvrdu da su lekovi za vas i u tom slučaju je potrebno priložiti fotokopiju lekarskog recepta ili neki drugi dokaz, kao što je otpusna lista, potvrda lekara, itd.

PROČITAJTE JOŠ: Evo šta smete poneti kao ručni prtljag u avionu.

Sve dodatne informacije prilikom planiranja i pripreme za putovanje van granica naše zemlje možete dobiti na sajtu carinske uprave svake zemlje koju posećujete. Za početak ukoliko putujete u Crnu Goru, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Grčku. Bugarsku ili Tursku sve potrebne informacije možete dobiti na sledećem linku.

Share

Prijavite se za PutujSigurno newsletter.

Naš stručni tim svakog utorka bira najzanimljivije vesti iz sveta turizma i putovanja i najbolje specijalne ponude. Više od 5.000 putnika se već prijavilo. Prijavite se. 

Anđela Bučić
Diplomirani master turizmolog. U slobodno vreme se bavi pisanjem naučnih radova i posećuje razne seminare i konferencije iz oblasti turizma. Veliki ljubitelj putovanja i knjiga. Borac za kulturu i entuzijasta koji želi da svojim radom doprinese da Srbiju i njene potencijale predstavi u što boljem svetlu.
Povezani tekstovi: 
Stvari koj morate poneti na putovanje i pakovanje kofera
Saveti
09.06.2016 | Autor: Milena Podovac

Stvari koje morate poneti na putovanje bi se mogli suziti na one samo neophodne, zato pogledajte listu stvari koje morate spakovati za put i olakšajte sebi.

priprema automobia za putovanje
Saveti
20.06.2017 | Autor: Aleksandar Pesic

Planirate dugo putovanje automobilom? Pročitajte sve o pripremi automobila za dugo putovanje i savete kako proveriti auto pred put.